miercuri, 12 octombrie 2011

MIHAIL SADOVEANU


Mihail Sadoveanu s-a născut la 05 noiembrie 1880, in Paşcani.
Cariera:
A urmat şcoala primara la Paşcani, gimnaziul Alecu Donici la Fălticeni si Liceul National din Iaşi, apoi s-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti, dar nu a absolvit.
In 1901 se stabilea la Bucuresti si se casatorea cu Ecaterina Balu. Publicase deja cu pseudonimul M.S. Cobuz inca din liceu versuri si proza in revista ,,Pagini literare’’ si editase revista ,,Lumea”, împreuna cu publicistul Matei Rusu. La Bucuresti a început sa publice in ,,Revista moderna”, ,,Pagini literare”. In 1903 colabora la revista ,,Samanatorul” si ,,Revista idealista”’, incepea colaborarea cu revista ,,Luceafarul” de la Sibiu.
A debutat editorial in anul 1904, cu 4 volume: ,,Povestiri’’, romanul ,,Şoimii’’, ,,Dureri înăbuşite’’ si ,,Crâşma lui Moş Precup’’.
In 1905 era funcţionar la Casa Şcoalelor, unde va lucra pana in 1906, avea loc prima întâlnire cu Titu Maiorescu si primea Premiul Academiei Romane. A publicat volumul ,,Povestiri de razboi’’. In 1907, dupa înăbuşirea răscoalelor ţărăneşti, a fost numit inspector al cercurilor culturale săteşti si al bibliotecilor populare. A scos împreuna cu folcloristul Artur Gorovei gazeta ,,Răvaşul poporului’’ si a publicat ,,La noi, in Viişoara’’ si ,,Vemuri de bejenie’’. In 1908 era numit preşedinte la Societatea Scriitorilor români si publica ,,Oameni si locuri’’, ,,O istorie de demult’’, ,,Duduia Margareta’’. In 1910 a fost numit Director al Teatrului National din Iaşi, unde va rămâne pâna in 1919 si au aparut ,,Povestiri de seara’’, ,,Genoveva de Brabant’’, ,,In amintirea lui Creanga’’. In 1912 apăreau ,,Un investigator’’ si ,,Bordeenii’’, in ,,Viata româneasca’’ incepe sa publice in foileton romanul ,,Neamul Soimarestilor’’. In 1913 ca sublocotenent in rezerva era incorporat si participa la războiul româno-bulgar, in 1915 apărea romanul istoric ,,Neamul Soimăreştilor’’.
In decembrie 1918 s-a stabilit la Iaşi, pe Dealul Copoului si in 1919, împreuna cu George Toparceanu scotea revista ,,Însemnări literare”.
In 1923 a fost ales membru al Academiei Române, apoi preşedintele Secţiei literare al Academiei. In 1925 a apărut romanul ,,Venea o moara pe Siret”, in 1926 ,, Tara de dincolo de negura”, in 1928 ,,Demonul tinereţii”, ,,Imparatia apelor’’, ,,Olanda”, ,,Hanul Ancutei”, romanul ,,Baltagul’’ (1930), ,,Nunta domnitei Ruxandra” si ,,Uvar” (1932), ,,Locul unde nu s-a intamplat nimic’’ si ,,Creanga de aur” (1933), ,,Noptile de Sanziene”, ,,Soarele in balta”, ,,Viata lui Stefan cel Mare” (1934).
In 1936 se stabilea impreuna cu familia la Bucureşti si prelua directia ziarelor ,,Adevărul” si ,,Dimineaţa”. In anul urmator începea o campanie violenta împotriva scriitorului din partea grupărilor politice de dreapta, ajungând sa i se ardă cartile in piaţa publica. S-a retras in Transilvania, unde a scris ,,Valea Frumoasei” si ,,Ochi de urs”. In 1938, in semn de protest fata de campania impotriva scriitorului, Universitatea din Iaşi ii acorda titlul de Doctor Honoris Causa. 
In 1941 s-a căsătorit cu Valeria Mitru, in 1948 a fost ales vicepreşedinte al prezidiului Marii Adunări Naţionale si in 1949 era ales preşedinte al Uniunii scriitorilor.
In 1961 i s-a decernat Premiul Lenin pentru Pace.
Moare  la 19 octombrie1961 in Bucureşti.

Pe scurt despre Mihail Sadoveanu:

Nume: Mihail Sadoveanu
Pseudonim: M.S. Cobuz, M.Sadoveanu – Cobuz, C. Prisacaru, C. Sateanu, Ilie Puscasu
Ocupatia: scriitor, academician, politician
Genuri literare: nuvele, romane, teatru
Data nasterii: 05 noiembrie 1880
Zodia: Scorpion
Locul nasterii: Paşcani, judeţul Iaşi, Romania
Părinţi: Alexandru si Profira Sadoveanu
Nationalitate: Româna
Religie: Ortodoxa
Stare civila: căsătorit
Soţia: Valeria Sadoveanu
Copii: 11- Despina-Lia, Dimitrie-Miti, Profira, Teodora-Didica, Bogdan-Mihail, gemenii Bogdan si Ecaterina-Tincuta, Mircea, Livia-Lucia, Ligia-Marioara, Mihu
Data si locul decesului: 19 octombrie1961, Bucuresti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu