marți, 29 noiembrie 2011




Aniversarea a 136 de ani de la nasterea scriitorului Liviu Rebreanu a fost marcata la Grupul Scolar Darmanesti printr-o expozitie de carte cu operele existente in biblioteca scolii


Deasemeni au fost mai fost prezentate scurte documentare in Power Point realizate de elevii Ghilescu si Harjaba Lavinia din clasa a X-a Eatat cu date biografice cat si cu aspecte din opera lui Rebreanu
















Scenaristi si actori elevii din clasa a X-a E indrumati de d-na profesoara Corina Roman au interpretat  un Proces literar al  lui Ion din romanul cu acelasi nume .























Activitatea a fost realizata de catedra de limba su literatura romana impreuna cu biblioteca scolii.

duminică, 27 noiembrie 2011

Blestemul pamantului, blestemul iubirii - film

http://youtu.be/UXshyCPUG94

Ion - film

http://youtu.be/urNJBVb-RsM

Liviu Rebreanu

http://youtu.be/j9_WzXibqcc

Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, comuna Tîrlișua, județul Bistrița-Năsăud – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, județul Argeș) a fost un romancier, dramaturg și academician român.
 -  27 noiembrie 1885  - s-a născut Liviu Rebreanu, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi.
În tinerețe, mama era pasionată de teatru, fiind considerată "primă diletantă" pe scena Becleanului de baștină. Ambii părinți constituie modelele familiei Herdelea care apare în "Ion", "Răscoala", "Gorila",etc.
-  1889 -  familia Rebreanu s-a mutat în comuna Maieru, pe valea Someșului. Potrivit afirmației scriitorului: ”În Maieru am trăit cele mai frumoase și mai fericite zile ale vieții mele. Pînă ce, cînd să împlinesc zece ani, a trebuit să merg la Năsăud, la liceu.”
În scrierile sale de sertar, la început în limba maghiară, și apoi în limba română, multe amintiri din copilărie aduc pe oamenii acestor locuri în prim-plan. Deși localizate în imaginarul Pripas (identificat de cercetători cu Prislopul în care Rebreanu a locuit mai tîrziu), unele episoade din romanul "Ion" au păstrat cadrul toponimic și onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat într-una din povestirile publicate de scriitor).
-  1895 -  a urmat în anul două clase la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud.
-  1897  - s-a transferat la Școala de băieți din Bistrița ("Polgári fiu iskola"), unde a urmat încă trei clase.
-  1898 - îndrăgostit fiind, liceanul de clasa a IV-a, scrie "întîia și ultima poezie".
Fascinat de o tînără acriță dintr-o trupă ambulantă ungurească (ingenua trupei, de
care m-am îndrăgostit nebunește), scrie un vodevil după modelul celui văzut. Mai tîrziu, aflat în Budapesta, a cultivat, fără succes, același gen dramatic.
-  1900 -  a început să urmeze Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron (Ödenburg, în nord-vestul Ungariei, lîngă granița cu Austria). La sfîrșitului anului I, a obținut calificativul "eminent". 
Ca și la Bistrița, a manifestat o înclinație deosebită pentru studiul limbilor străine.
La Brașov, a apărut povestea Armeanul neguțător și fiul său Gherghel, folclor prelucrat de Vasile Rebreanu (într-o colecție pentru copii).
- 1902 - după abateri de la regulamentul școlii, a fost retrogradat din funcția de chestor.
La sfîrșitul celui de-al doilea an de școală reală, a primit doar distincția simplă.
În cel de-al treilea an a pierdut și distincția simplă, din cauza mediei scăzute la "purtare".
-  1903 - 1906 a urmat Academia militară "Ludoviceum" din Budapesta (deși s-a simțit atras de medicină, ale cărei cursuri presupuneau cheltuieli inacceptabile pentru familia lui Rebreanu). Din nou, în primul an, a primit distincția de eminent.
-  1 septembrie 1906 - a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, în sud-estul Ungariei. Aici, pe lîngă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice.
Între scriitorii excerptați au fost clasici francezi, ruși, germani, italieni, englezi, unguri.
La Budapesta și Gyula a scris și transcris cinci povestiri, în limba maghiară, din ciclul Szamárlétra (Scara măgarilor), satire cu caracter anticazon (volum nepublicat).
Sub presiunea unor încurcături bănești, a fost forțat să demisioneze din armată; în prealabil, scriind în "arest la domiciliu", s-a hotărît să se dedice literaturii (Journal-ul surprinde acest moment).
- 1 noiembrie 1909 - a debutat în presa românească: la Sibiu, în revista Luceafărul, condusă de O. Goga și O. Tăslăuanu, a apărut povestirea Codrea (Glasul inimii). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele Ofilire (15 decembrie 1908),Răfuială (28 ianuarie 1909) și Nevasta (16 iunie 1911).
A început un nou jurnal de lector (Spicuiri), aplecîndu-se în mod deosebit asupra paginilor de critică și istorie literară din Viața românească, aparținînd, mai ales, lui Garabet Ibrăileanu.
A revenit asupra amintirilor din copilărie, scrise la Gyula, de data aceasta sub influența lui Creangă.
A încearcat să traducă după o versiune germană, romanul Război și pace de Tolstoi.
În traducerea lui, revista Țara noastră a publicat poemul Moartea șoimanului de M. Gorki.
Din Prislop i-a trimis o scrisoare lui Mihail Dragomirescu, propunîndu-i, spre publicare, o povestire.
 A scris nuvela Mîna (prima variantă a nuvelei Ocrotitorul), sub influența lecturilor din Anton Pavlovici Cehov.
- 4 aprilie 1944  - fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul (un control radiologic a semnalat, încă din ianuarie, opacitate suspectă la plămînul drept).
-  7 iulie  - Rebreanu scria în Jurnal: ”Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”
-  1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vîrsta de 59 de ani.
Peste cîteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București. 

Bibliografie (surse):
www.referate-romana.com;
www.ro.wikipedia.org. 

vineri, 18 noiembrie 2011

Louis Daguerre, inventatorul fotografiei - 224 de ani de la nastere


Louis Daguerre devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de Diorama, impreuna cu Charles Marie Bouton (1822) inventatorul acestui sistem, care consta in prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m in cazul lor), alcatuit din diferite planuri si care, sub aspectul unui joc de lumini, da spectatorului impresia realitatii. (Se pot realiza si prin proiectii ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.)

Fotografierea a fost inventata de Louis Daguerre in 1839 in Franţa, şi in Anglia de William Fox Talbot. Noua tehnologie a devenit populara atunci cand materialele fotosensibile imbunatatite au permis realizarea instantaneelor.
Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d'Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franta), este considerat parintele fotografiei, prin inventia sa numita daghereotipie. Era un artist plastic, mai precis intai decorator de teatru, apoi pictor de decoruri.
Executa decoruri remarcabile pentru Opera si sala Aladin din Paris.

Cand se face o fotografie, o lentila proiecteaza o imagine a scenei pe o suprafata care este invelita intr-o substanta chimica fotosensibila
Lumina provoaca schimbari in materialul sensibil, iar modelul acestora este transferat intr-o imagine vizibila prin prelucrarea chimica.
Inginerul francez Nicephore Niepce a facut prima fotografie in 1826
In anul 1826 il cunoaste pe Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid. Impreuna perfectioneaza sistemul, punand la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Foloseste ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obtine o imagine negativa in relief (o matrita).
A durat aproximativ opt ore ca sa inregistreze o scena in aer liber pe placa fotosensibila. Niepce a murit in 1833, inainte sa-si fi perfectionat procedeul, care utiliza bitumul ca material fotosensibil. Partenerul sau, Louis
Daguerre, a continuat sa experimenteze si, in ianuarie 1839, si-a dezvaluit procedeul de tip Daguerre. Initial acesta utiliza placi de argint invelite cu iodura de argint. Desi relativ insensibile dupa standardele moderne, aceste placi puteau sa inregistreze o imagine in doar 15-30 de minute.
Inventia este prezentata Academiei de stiinta franceze la 19 august 1839, obtinand brevetul, inventie ce se raspandeste rapid nu numai in Franta, ci in toata lumea
Inainte, asemenea tablouri ale unei scene tineau de domeniul artistilor, introducerea fotografiei practice insemna ca oricine putea realiza o imagine realista, astfel incat noua tehnica a atras foarte mult atentia. In sistemul lui Daguerre, placa expusa in aparatul de fotografiat era prelucrata chimic pentru a forma fotografia finala. De aceea, daca era nevoie de mai multe fotografii, trebuiau sa fie expuse mai multe placi in aparatul de fotografiat.
Acest neajuns urma sa fie curand inlaturat, cand englezul William Henry Fox Talbot a demonstrat primul proces negativ-pozitiv la mai putin de trei saptamani dupa dezvaluirea procesului de tip Daguerre
Cea mai veche fotografie ramasa a lui Fox Talbot dateaza din 1835 si prezinta un geam al casei sale din Wiltshire. Materialul sau fotosensibil a constat dintr-o bucata de hartie de scris invelita in clorura de argint, iar expunerea sa a durat circa 30 de minute, scrie x-referat.ro.
A fost realizata in anul 1838, pe Bulevardul Du Temple din Paris, de catre Louis Daguerre, inventatorul procesului fotografic, si este considerata prima fotografie din istorie a unei fiinte umane.
Procesul implica expunerea unei placi metalice tratata chimic pentru zece minute si, desi sunt si alte persoane in fotografie, din cauza faptului ca se aflau in miscare ele nu au aparut in imagine. In schimb, este cat se poate de clara silueta unui barbat si a unui lustragiu care ii lustruia pantofii, cei doi intrand impreuna in istorie fara ca macar sa fi avut habar de acest lucru, noteaza descopera.ro.

Louis Daguerre a murit in 1851, in casa sa de la tara, langa Paris. Putine inventii au cunoscut atatea imbunatatiri ca fotografia. Aceasta este folosita la scara larga in toate domeniile cercetarii stiintifice.

Sursa - Google