vineri, 18 noiembrie 2011

Louis Daguerre, inventatorul fotografiei - 224 de ani de la nastere


Louis Daguerre devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de Diorama, impreuna cu Charles Marie Bouton (1822) inventatorul acestui sistem, care consta in prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m in cazul lor), alcatuit din diferite planuri si care, sub aspectul unui joc de lumini, da spectatorului impresia realitatii. (Se pot realiza si prin proiectii ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.)

Fotografierea a fost inventata de Louis Daguerre in 1839 in Franţa, şi in Anglia de William Fox Talbot. Noua tehnologie a devenit populara atunci cand materialele fotosensibile imbunatatite au permis realizarea instantaneelor.
Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d'Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franta), este considerat parintele fotografiei, prin inventia sa numita daghereotipie. Era un artist plastic, mai precis intai decorator de teatru, apoi pictor de decoruri.
Executa decoruri remarcabile pentru Opera si sala Aladin din Paris.

Cand se face o fotografie, o lentila proiecteaza o imagine a scenei pe o suprafata care este invelita intr-o substanta chimica fotosensibila
Lumina provoaca schimbari in materialul sensibil, iar modelul acestora este transferat intr-o imagine vizibila prin prelucrarea chimica.
Inginerul francez Nicephore Niepce a facut prima fotografie in 1826
In anul 1826 il cunoaste pe Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid. Impreuna perfectioneaza sistemul, punand la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Foloseste ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obtine o imagine negativa in relief (o matrita).
A durat aproximativ opt ore ca sa inregistreze o scena in aer liber pe placa fotosensibila. Niepce a murit in 1833, inainte sa-si fi perfectionat procedeul, care utiliza bitumul ca material fotosensibil. Partenerul sau, Louis
Daguerre, a continuat sa experimenteze si, in ianuarie 1839, si-a dezvaluit procedeul de tip Daguerre. Initial acesta utiliza placi de argint invelite cu iodura de argint. Desi relativ insensibile dupa standardele moderne, aceste placi puteau sa inregistreze o imagine in doar 15-30 de minute.
Inventia este prezentata Academiei de stiinta franceze la 19 august 1839, obtinand brevetul, inventie ce se raspandeste rapid nu numai in Franta, ci in toata lumea
Inainte, asemenea tablouri ale unei scene tineau de domeniul artistilor, introducerea fotografiei practice insemna ca oricine putea realiza o imagine realista, astfel incat noua tehnica a atras foarte mult atentia. In sistemul lui Daguerre, placa expusa in aparatul de fotografiat era prelucrata chimic pentru a forma fotografia finala. De aceea, daca era nevoie de mai multe fotografii, trebuiau sa fie expuse mai multe placi in aparatul de fotografiat.
Acest neajuns urma sa fie curand inlaturat, cand englezul William Henry Fox Talbot a demonstrat primul proces negativ-pozitiv la mai putin de trei saptamani dupa dezvaluirea procesului de tip Daguerre
Cea mai veche fotografie ramasa a lui Fox Talbot dateaza din 1835 si prezinta un geam al casei sale din Wiltshire. Materialul sau fotosensibil a constat dintr-o bucata de hartie de scris invelita in clorura de argint, iar expunerea sa a durat circa 30 de minute, scrie x-referat.ro.
A fost realizata in anul 1838, pe Bulevardul Du Temple din Paris, de catre Louis Daguerre, inventatorul procesului fotografic, si este considerata prima fotografie din istorie a unei fiinte umane.
Procesul implica expunerea unei placi metalice tratata chimic pentru zece minute si, desi sunt si alte persoane in fotografie, din cauza faptului ca se aflau in miscare ele nu au aparut in imagine. In schimb, este cat se poate de clara silueta unui barbat si a unui lustragiu care ii lustruia pantofii, cei doi intrand impreuna in istorie fara ca macar sa fi avut habar de acest lucru, noteaza descopera.ro.

Louis Daguerre a murit in 1851, in casa sa de la tara, langa Paris. Putine inventii au cunoscut atatea imbunatatiri ca fotografia. Aceasta este folosita la scara larga in toate domeniile cercetarii stiintifice.

Sursa - Google 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu